Bu da akıllara Dünya Ekonomik Forumu tarikatının (WEF) Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) projesi, yasadışı fonların küresel dolaşımına katkıda bulunan başta çocuk ticareti olmak üzere çeşitli suç türlerini etkili bir şekilde önleyebilir veya azaltabilir mi sorunu akla getirmekte…

Birçok ülke Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) uygulamasına geçmeyi düşünmektedir. Ancak, bu ülkelerdeki endişelenen makul ve vatansever yetkililer arasında, anonimlik ve işlemlerin takip edilmemesini sağlayacak bir dijital cüzdan fikrini önerenler var. Önerilen yeni CBDC’nin özelliklerinin ve işletim modelinin, Küresel Şeytanların “büyük sıfırlama” hedeflerine ulaşmak için küresel finans elitler tarafından manipüle edilmeye açık olabileceğinden korkuyorlar. Buna ek olarak, CBDC’nin kara para aklama suçlarını etkili bir şekilde önleyemeyeceğini savunuyorlar.

Bazı ülkelerdeki yetkililer CBDC’yi eleştirerek bir merkez bankası dijital para biriminin istismara açık operasyonel yönlerine gereken önemin verilmediğini vurgulamışlardır. Bu yetkililer, “sözde” kara para aklamayı önleme tedbirlerini ele aldığını iddia eden düzenlemelere itiraz etmektedir. Bu eleştiri ve itiraz sahiplerinin Avro Bölgesi’nin bir parçası olmadıklarını ve avronun kabulü için bir tarih belirlemediklerini belirtmek önemlidir.

İtirazcı ülkelerde ise hükümet politikasına, merkez bankalarına ve halkın bu politikayı desteklemesine rağmen, iş dünyasının ticari faaliyetler için tek para birimi olarak Avro’yu benimsemiş olmaları ise ilginçtir.

Sadece Avrupa’da değil, 2023 Dünyada Özgürlük ve Yolsuzluk raporlarında düşük puan alan ülkelerde Merkez Bankası dijital para biriminin (CBDC) kabul edilmesi halinde yolsuzluğun artacağına dair endişeler dile getirilmekte. Siyasi özgürlük, insan hakları ve yolsuzlukla ilgili araştırma çalışmaları, birçok ülkede yolsuzluğun azalmadığını aksine arttığını göstermektedir. Bu yolsuzluk çeşitleri rüşvet ve sübvansiyonlarla irtikaplı suçlar kapsamında karakterize edilmektedir.

Yolsuzluğun yaygın olduğu ve normalleştirildiği ülkelerde, merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) yasadışı fonların aklanmasını ve ilgili suçları kolaylaştırma potansiyeli hakkında endişeler vardır. Dahası, yolsuzluğun varlığı, siyasi etkiden uzak ve sübvansiyonlar, fiyat kontrolleri veya hedeflenen kısıtlamalar yoluyla mafyaların, kartellerin veya diğer küresel suç örgütlerinin çıkarlarını engellemeyi öncelemekten uzak CBDC politikaları oluştuğu yönünde şüpheler uyandırmakta. CBDC’lerin, özellikle cinsel sömürü amacıyla kadın ve çocuk ticareti yapanlara istemeden de olsa fayda sağlayabileceğine dair kuvvetli endişelerde mevcuttur.

Bu olasılıklar kaçınılmaz olarak şu soruyu gündeme getirmektedir: Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) uygulamaya konulursa, insan ve çocuk ticaretini önleyecek mi yoksa kolaylaştıracak mı?

Bu sorunun cevabı, insan ticareti ağına dahil olma şüphesi yüksek sözde insanı küresel kuruluşlar ve gizli örgütler ile CBDC’leri kontrol eden küresel finans elitleri arasındaki ilişkiye bağlıdır. Bu taraflar arasında işbirliği veya çıkar örtüşmesi varsa, CBDC’lerin suç faaliyetlerini kolaylaştırması kuvvetle muhtemeldir.

Tabi ki bu, görünüşte yasal ama özde ise çıkar olduğunda her türlü kanunsuz işleri kitabına uydurarak yürütecek olanlar tarafından uygulanan kontrolün derecesi, suç ve yolsuzluğun kronik küresel sorunlar olarak ne ölçüde devam edeceğini belirleyecektir. Özellikle de sokaktaki vatandaşlar bunların farkına varamıyorsa ya da yetkililer gerçek suçluları sorumlu tutmak için yeterli kanıt toplamıyorlarsa, suç faaliyetleri hızla tırmanabilecek ve çözmek çok daha zor hale gelecektir.

Görünen o ki; Dijital Euro, Euro Bölgesi’ndeki 20 ülke için merkezi bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olarak işlev görecektir. Halka karşı sorumlu olmayan ve sınırlı şeffaflıkla çalışan küçük bir grup atanmış yetkili tarafından yönetilecektir. Böyle bir durumda ise AB üyesi olan 20’den fazla ülkede tek bir CBDC’nin uygulanması, küresel suç risklerini potansiyel olarak artırabilir.

Şimdi bu konunun Türkiye’yi ve bölgemizdeki ülkeleri nasıl etkileyebilceğine bir bakalım;

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu’nun ikinci oturumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan dikkat çeken bir açıklama yapmış ve CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi) kavramından bahsetmişti.

Oturum, dijital para birimlerinin merkez bankaları tarafından geliştirilmesi ve kullanılmasına üzerine üye ülkelerden merkez bankaları dijital para birimleri ile ilgili deneyimlerini paylaşarak artı ve eksileri müzakere edildi. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yaptığı açıklamada, dijital para biriminin gerçek gücünün sadece dijital doğasında değil, aynı zamanda merkez bankası tarafından parasal bir teknoloji olarak ihraç edilmesinde yattığını vurgulamıştı. Bu da TCMB’nin gelecekte bir CBDC kurmayı planladığı anlamına geliyor.

Peki öyleyse şu soru ile makalemize son verelim;
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 57 üye ülkesinde tek bir ortak merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) uygulamaya konulması bölgesel suç risklerinde önemli bir artışa yol açarak bölgemizi istikrarsızlaştıracak mı?
***

Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDCs) küresel insan ve çocuk kaçakçılığını ve pedofiliği artırabilme olasılığı hiçte yabana atılabilecek bir konu değil, yüzleşeceğimiz gerçeğin ta kendisidir.

Küresel Şeytanların “Nakitsiz Toplum” oluşturma izli planlarına rağmen yerde ve gökte hiçbir şey gizli değildir. Ancak insanlar ise uyanık olduğu ve mücadele etmek için kollektif olarak bir araya müddetçe Ademin nesline düşman olan Şeytanın ve küresel işbirlikçi yavru şeytanların planları zayıftır ve kolaylıkla da bertaraf edilebilir. Çünkü Allah’ın vaadi vardır.

Merak ettiğiniz, okuduğunuz ve bir küresel planlarının daha ifşasını fark ettiğiniz için teşekkürler…