Financial Times tarafından yapılan yeni bir analize göre, dünyanın en büyük silah şirketlerinin aldıkları siparişler 2023 sonunda rekor seviyelere ulaşmış olduğunu ortaya koyuyor. Siparişlerdeki bu artış, son yıllarda artan jeopolitik gerilimlere bağlanabilir. Yayınlanan analiz en büyük 15 küresel silah üreticisinin siparişlerine odaklandı. Bu üreticilerin toplam birikimlerinin 2022 yılı sonunda 777,6 milyar dolara ulaşacağı ve 2020 yılına kıyasla %10’luk bir artış göstereceği tespit edildi.

Financial Times’a göre, trendin ivmesi 2023’te de devam etti. Bu yılın ilk altı ayında, mevcut en son kapsamlı üç aylık verilere göre, birleşik birikimleri 764 milyar dolara ulaştı. Hükümetler silah şirketlerine sipariş vermeye devam ettikçe bu durum gelecekteki işlerin artışa yol açacağı tahmin ediliyor.

Financial Times’a göre, BlackRock, Vanguard, Capital Group ve State Street gibi özel sermaye şirketleri, analiz edilen silah şirketlerinin çoğunda önemli hissedarlar. Washington D.C. merkezli bir düşünce kuruluşu olan Uluslararası Schiller Enstitüsü, bu Wall Street spekülatörlerinin zor durumdaki finansal sistemlerini sürdürmek için savaşları sürdürmekten yana olduklarını yazdı.

ABD’nin 2023 yılı silah sanayi bütçesi 858 milyar dolardı ve yakında yıllık 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Ancak başta ABD olmak üzere bir çok ülkedeki askeri harcamalardaki artışlar, otoyollar, demiryolları, köprüler, tüneller, hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere kritik altyapının bozulması pahasına gerçekleşiyor. Rapor, ABD’nin Çin ve Rusya ile potansiyel bir Üçüncü Dünya Savaşı riskine girmek yerine bu ülkelerle işbirliğine öncelik vermesini öneriyor. Bu ülkeler teknolojik ilerlemeleri ve sermaye mallarını paylaşarak küresel kalkınmaya katkıda bulunabilirler.

Rusya-Ukrayna arasında devam savaşına Batılı ülkelerin, Ukrayna’ya silah sağlamaya yönelik hamlesi, silah siparişlerindeki artışa önemli ölçüde katkıda bulunmuştur.

Güney Kore’nin en büyük silah üreticisi Hanwha Aerospace’in yeni siparişlerindeki önemli artış buna bir örnektir. FT’ye göre, 2020’de 2,4 milyar dolar olan birikmiş iş hacmi geçen yılın sonunda 15,2 milyar dolara yükseldi. Bu artışta Ukrayna’ya silah tedarik eden ülkelere yapılan K-9 kundağı motorlu obüs satışları etkili oldu.

Benzer şekilde, Panther ana muharebe tanklarını üreten Alman şirketi Rheinmetall, büyük ölçüde Ukrayna ile ilgili satışlar nedeniyle birikmiş işlerini neredeyse iki katına çıkararak 14,8 milyar dolardan 27,9 milyar dolara yükseltti.

Bununla birlikte, bu artan birikimin büyük bir kısmının Şubat 2022’de Ukrayna’da savaş başlamadan önce zaten mevcut olduğunu özellikle belirtmek gerekiyor.

Sigorta şirketi Agency Partners’ın analistlerinden Nick Cunningham FT’ye verdiği röportajda, neredeyse iki yıl önce başlayan savaşın etkilerinin siparişlerde ancak şimdi görülmeye başlandığını belirtti. Bu gecikme, politika oluşturma, bütçeleme ve sipariş verme için gereken uzun teslim sürelerinden kaynaklanmaktadır. Cunningham ayrıca bu etkilerin Rheinmetall gibi birkaç uzman dışında gelirler üzerinde çok az etkisi olduğunu belirtti.

Dikkat çekici olan ise, FT’nin analizi İsrail’in Gazze’ye yönelik Ekim ayında başlayan ve büyük yıkıma yol açan saldırılarını içermiyor olmasıdır. Yoğun nüfuslu Gazze şeridine günde yaklaşık 1.000 bomba atılıyor ve bu da onu yakın tarihin en yıkıcı soykırım içeren saldırılarından biri haline getiriyor. Bununla birlikte bu saldırı silah üreticileri için avantajlı olmuştur ve geçen yıla kıyasla artışa katkıda bulunan önemli bir faktördür. Bu artışın 2023 ve sonrasında da artmaya devam edeceği öngörülmektedir.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, bu yılın başlarında bildirildiği üzere, küresel askeri harcamalar geçen yıl 2.2 trilyon doların üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir yüksekliğe ulaştı.

Sonuç olarak; Savaşı bahane ekmek şahane!
Silah şirketlerinde en büyük hissedar olanlar ve kazançlı çıkanlar ise WEF in üyesi…
***

Yerde ve gökte hiçbir şey gizli değildir. İnsanlar ise uyanık olduğu müddetçe şeytanın planları zayıftır…
Okuduğunuz ve uyanık kalmak istediğiniz için teşekkürler…