Nakitsiz Kölelik Aracı: CBDC
27 Nis 2024
- Paylaş:
Nakitsiz Kölelik Aracı: CBDC
Dünya Ekonomik Forumu, pandemi sırasında küresel bir tıp otoritesi olma planı gibi gizli hedefleri olduğu için kamuoyunun güvenini yitirdi ve aniden ortadan kayboldu…
Dünya Ekonomik Forumu’nun gelecekteki rolü ve etkisi belirsizlik içinde görünse de, forum Nakitsiz Toplum Projesi, Dijital Kimlikler ve Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) gibi önemli konularda çalışmalarına özenle devam etmektedir. Bu yeniliklerin amacı, finansal sistemleri nakitsiz bir topluma dönüştürmek ve küresel finans elitlerine ekonomiyi tek bir dünya dijital devletinde birleştirilmiş bir dünya dijital para birimi ile yönetme imkanı sağlamaktır, ki bu onlar için son derece önemlidir.
CBDC’ler, aşı pasaportlarından bu yana insan özgürlüğü için en büyük tehdit olarak kabul ediliyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, merkez bankalarının %98’i CBDC programlarını benimsemiş durumda. Dünya Ekonomik Forumu ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından desteklenen CBDC’ler, fiziksel korumaları ve nakit parayı ortadan kaldırarak, varlıkları dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) kullanarak dijital bir formata dönüştürmeyi amaçlıyor.
Makalemizde, CBDC’lerin finansal işlemleri tamamen izlenebilir kılarak hükümetlerin ve bankaların bu işlemleri kolaylıkla durdurmasına imkan tanıdığını ve bu durumun ekonomik anonimlik ile ticaret özgürlüğünün sonunu getirebileceğini ve insanlık için potansiyel zararlarına değineceğiz.
CBDC’ler, ekonomik özgürlük, gizlilik ve ticaret üzerinde büyük etkiler yaratabilir. Bu dijital paralar, işlemlerin takibini ve totaliter hükümetler veya bankalar tarafından engellenmesini mümkün kılabilir. Bu durum, bireylerin sosyal puanlarına dayalı olarak harcama alışkanlıklarının ayrıntılı bir şekilde yönetilmesine ve belirli satıcılar, hizmetler veya ürünlerle sınırlanmasına yol açabilir. Totaliter rejimler altında, bu tür uygulamalar, yapay et tüketimi veya böcek bazlı gıdaların zorunlu hale gelmesinden, hatta halka açık tuvaletlerde kullanılacak kağıt havlu miktarına kadar kısıtlamalar getirebilir.
CBDC’lerin yaygınlaşması, fiziksel paranın güvensiz olduğu iddiasıyla nakit kullanımının azalmasına ve dijital ödemelerin standart hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca, CBDC’ler, küresel finans sistemini tamamen merkezileştirilmiş ve kontrol altında tutulan bir dünya dijital para sistemine dönüştürme riski taşımaktadır.
Dünya Ekonomik Forumu ve Uluslararası Ödemeler Bankası, CBDC’leri, dijital tokenları ve tokenlaştırılmış varlıkları merkezi bir otorite tarafından yönetilen tek bir dijital sistemde birleştiren “birleşik defter” konseptini sunuyor. Bu sistem, işlem hızını artırma ve güvenliği güçlendirme gibi önemli avantajlar vaat ediyor. WEF, dağıtık defter teknolojisini kullanarak, 2030 yılına kadar 4-5 trilyon dolarlık tokenize edilmiş menkul kıymetler oluşturmayı ve böylece tamamen dijital bir menkul kıymet sistemi inşa etmeyi planlıyor.
Tokenizasyon, Dünya Ekonomik Forumu tarafından varlıkların dijital jetonlara dönüştürülmesi olarak tanımlanan bir süreçtir ve ekonomik anonimlik ile ticaret özgürlüğünün sona ermesine yol açabilir. CBDC’lerle gerçekleştirilen tüm işlemler izlenebilir hale gelecek, bu da totaliter hükümetlerin ve bankaların bireysel harcamaları politika, sosyal kredi ve geçmiş gibi faktörlere göre kolayca kısıtlamasına olanak tanıyacaktır. Dünya Ekonomik Forumu ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), ve IMF gibi küresel finans elitinin kontrolünde olan bankalar tarafından yönetilen merkezileştirilmiş bir küresel dijital para sistemi fikrini desteklemektedir.
Sonuç olarak;
CBDC’lerin hayata geçirilmesi, küresel güçlerin insanları daha kolay izlemesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda totaliter hükümetlerin ve küresel finans elitlerinin kontrolündeki bankaların finansal işlemleri izleme yeteneğini artırarak bireylerin mahremiyetini, güvenliğini ve özgürlüğünü sınırlayabilir. Bu durum, ticaret özgürlüğünün kısıtlanmasına ve siyasi görüş, din, soy, sosyal statü, sosyal puanlama, geçmiş gibi faktörlere dayanarak bireysel harcamaların kısıtlanmasına yol açabilir.
Fiziksel paranın yok oluşu ve dijital paranın artan kullanımı, finansal işlemlerde anonimliği ve nakit paranın getirdiği avantajları azaltabilir. Bu durum, finansal erişimin küresel finans elitleri tarafından kontrol edilmesine ve hatta en basit alışverişlerde bile kendi oluşturdukları ödeme araçlarının zorla kullanılmasına sebep olabilir. Ayrıca, bu gelişmeler ülkelerin bağımsızlığını riske atabilir.
Bu yazıda, özellikle bireysel ve ekonomik özgürlüğe önem veren herkesin bilmesi gereken kritik meseleleri ele almadaki amacımız, küresel finans elitlerinin ve onların işbirlikçilerinin yenilmez olduklarına dair bir algı yaratmak değil, tam tersine, insanların rızası olmadan bu hedeflere ulaşamayacakları gerçeğini vurgulamaktır.
Sadi ÖZGÜL
Guwuste.com
Kalk ve uyar, Kötülüğe de dur de