Elektrikli Araçlar ve İklim Değişikliği
04 Nis 2024
- Paylaş:
Elektrikli Araçlar ve İklim Değişikliği
Elektrikli Arabalarda Isıtma var mı?
Elektrikli arabalar ısıtma sistemine sahiptir. Bu araçlar, geleneksel içten yanmalı motorlu araçların aksine, motor çalışması sırasında oluşan ısıyı kullanmadıkları için, özellikle elektrikli ısıtıcılarla üretilen ısıyı üfleyen elektrikli fanlar vardır.
Yaz aylarında aşırı sıcaklık ve kuraklık, kışın ise ani kar fırtınaları ve yağışlar sırasında elektrikli otomobiller, dünyanın karşılaştığı en büyük aldatmaca mı, yoksa bu riskler hesaba katıldı mı?
Üç ya da dört adım sonrasını düşünen var mı?
Eğer tüm arabalar elektrikli olsaydı ve bir kar fırtınasının soğuğunda üç saat trafikte sıkışıp kalsalardı, bataryaların tamamen bitme ihtimali yüksekti. Bu durum, geçmiş yıllarda Kuzey Marmara otoyolunda yaşananlar gibi 3-4 saat mahsur kalmanıza veya Gerede Bolu’da yaşananlar gibi uzun süreli beklemelere yol açabilirdi.
Elektrikli arabaların temelde ısıtması yoktur.
Elektrikli araçlarda, fosil yakıtlı araçlardaki gibi bir atık ısı kaynağı olmadığı için, kabinin ısıtılması için bataryadan güç kullanılır. Ve bütün gece sokakta mahsur kalmak nasıl olurdu? Pil yok, ısıtıcı yok, cam silecek yok, radyo yok, GPS (*) yok, bataryalar boşalmış haldesiniz…
112’yi 155’i arayıp yardım üstüne yardım talebi dediniz ama size yardıma gelmezler, gelemezler çünkü tüm sokaklar kapalı, E5 bağlantısı veya otoyol bağlantılarında akşama var ve düşünün tüm polis arabaları da kurtarıcılar da itfaiye de elektrikli. Yollar binlerce boş araba tarafından kapandığında kimse hareket edemez.
Piller yerinde nasıl şarj edilebilir?
Yaz tatillerinde bile şarj ilgili sorunlar yaşanırken, kış aylarında yaşanacak şarj sorunlarına siyasetçiler ve gazeteciler bu konulara değinmezler genlede. Ancak strateji merkezlerinin olası senaryolara göre stratejiler geliştirip buna göre sadece önümüzdeki kış mevsimi için 4 mevsim için hareket etmeleri gerekmektedir. Bu durumu bir de şu açıdan düşünün; önümüzdeki kara kışın sadece başlangıcını kısa bir süre itibariyle görmüş olduk.
(*) GPS (Global Positioning System), ABD hükümeti mülkiyetinde olup ABD Uzay Kuvvetleri tarafından işletilen uydu tabanlı bir radyonavigasyon sistemidir. Dünya üzerindeki ve yakın çevresindeki GPS alıcılarına, dört veya daha fazla GPS uydusunun sinyallerini alabildikleri takdirde coğrafi konum ve zaman bilgisi sağlayan küresel bir uydu navigasyon sistemidir.
Dr. Erdem ULAŞ
ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı