Kalk Ve Uyar! Kötülüğe Dur De!

Hero Image

Coca-Cola’nın Yeşil Kola Aldatmacası

  • 08 Haz 2024

  • Paylaş:
Blog Detail Header

Coca-Cola’nın Yeşil Kola Aldatmacası

 

Yeşil Aldatmacalı Kola Reklamlarının Arkasındaki Şeytani Gerçekler…

 

Dünya çapında birçok ülkede gazlı içeceklerin reklamları cam şişelerle yapılıyor olsa da, aslında çoğunlukla tek kullanımlık plastik şişeler kullanıldığını gözlemlemişsinizdir.

 

Gazlı içecek üreticilerinin plastik kirliliği sorununa katkıda bulunmadıkları izlenimini yaratmak ve düzenlemeleri atlatmak için yaptıkları stratejik hamledir. Çevre dostu, yeniden doldurulabilir cam şişeler birçok ülkede, hatta gazlı içeceklerin ana vatanı ABD’de bile, nadir olarak bulunuyor. Tek kullanımlık ambalajların yaygınlaşmasından önce, yeniden doldurulabilir şişeler yaygın olarak kullanılıyor ve çevreye fayda sağlıyordu.

 

Şimdi, dünyanın önde gelen markalarından biri olan Coca-Cola’nın cam şişeli reklamcılığında seviyeyi yükleterek YEŞİL ALDATMA stratejilerini nasıl kullandığına dair içeriden bir perspektif sunuyoruz.

 

  • En son ne zaman gazlı içecek reklamı gördünüz?
  • Bu reklam cam veya plastik bir şişe mi içeriyordu?
  • Bir plastik şişede meşrubat gördüğünüzde yukarıda anlatılan aklınıza hiç geldi mi?
  • Ya da yeşil şişeyi gördüğümüzde aklınıza başka bir şey geldi mi?

 

The Story of Stuff Projesi’nin Kurucusu Annie Leonard, yayınladığı kısa videoda bu sorulara cevaplar sunuyor. Cam ve plastik olmak üzre kki farklı şişe göstererek “Coca-Cola denince aklınıza hangisi geliyor?” diye soruyor ve tüketim alışkanlıklarımızın çevresel ve sosyal etkilerini vurguluyor. Bu önemli konuşmanın özeti, farkındalık oluşturma umuduyla sizin için hazırladık…

 

 

“Merhaba, ben Annie Leonard. Yıllarımı yeşil aldatma denilen bir şeyi araştırarak geçirdim. Yeşil aldatma şirketlerin bir ürünü gerçekte olduğundan daha sürdürülebilir göstermeye çalışmasıdır. Bu genellikle reklam yoluyla yapılır. Dünyanın en yaygın markalarından biri olan Coke, aynı zamanda dünyanın en büyük reklamcılarından biri. Reklama yılda 4 milyar dolar harcıyor.”

 

“Bu da gezegendeki her insan için 50 sent demek. Geçtiğimiz günlerde, dünyanın dört bir yanındaki topluluk üyelerimizden gördükleri kola reklamlarının fotoğraflarını bize göndermelerini istedik. Ve tahmin edin ne çıktı? Bu reklamlarda kolalar cam şişelerde gösteriliyordu. Aslında, tüm resimleri analiz ettiğimizde, Coke’un reklamlarında cam şişe kullanma olasılığının gerçek ambalajlarına göre beş kat daha fazla olduğunu gördük. Tesadüf mü? Hiç sanmıyorum. Reklam ve imaj için Coke kadar harcama yapan bir şirket hiçbir şeyi şansa bırakmaz.”

 

“Dünyadaki plastik şişelerin beşte birini üreten ve altı yıl üst üste dünyanın en büyük plastik kirleticisi seçilen bir şirketten bahsediyoruz. Peki Coke neden ürünlerini cam şişelerde sergilemek istesin? Bunun bir nedeni nostalji. Eski bir cam şişeyi sergilemek sadece plastik görünümünden kaçınmakla kalmıyor. Coke’un yaygın plastik kirliliğinden önceki bir zamana geri dönmesini sağlıyor. İkinci olarak, Coca-Cola’nın plastikle arasına mesafe koymasını sağlıyor.”Dünyadaki plastik şişelerin beşte birini üreten ve altı yıl üst üste dünyanın en büyük plastik kirleticisi seçilen bir şirketten bahsediyoruz. Peki Coke neden ürünlerini cam şişelerde sergilemek istesin? Bunun bir nedeni nostalji. Eski bir cam şişeyi sergilemek sadece plastik görünümünden kaçınmakla kalmıyor. Coke’un yaygın plastik kirliliğinden önceki bir zamana geri dönmesini sağlıyor. İkinci olarak, Coca-Cola’nın plastikle arasına mesafe koymasını sağlıyor…”

 

“Kabul edelim, insanlar okyanuslarımızı, parklarımızı ve toplumlarımızı kirleten tüm plastik atıklardan bıkmış durumda. Coke bunu biliyor ve bu karmaşayla hiçbir ilgisi yokmuş gibi davranmak istiyor. Ve üçüncüsü, Coke düzenlemeden kaçınmak için plastik sorununa yeşil ışık yakıyor. Bu gerçekten çok önemli…”

 

“Coke’un reklamında cam şişe kullanması, halkı ve politika yapıcıları düzeltilmesi gereken bir plastik sorunu olmadığı konusunda rahatlatmak için tasarlanmış stratejik bir kurgudur. Hükümetlerin devreye girmesine ve daha yüksek çevre standartları uygulamasına gerek yok…”

 

“Ancak cam şişeler sadece reklamlarda değil, gerçek hayatta da kullanılmalıdır. Şişe iade edilmek, yıkanmak ve onlarca kez yeniden doldurulmak üzere tasarlanmıştır. Aslında, dünyanın birçok yerinde yeniden doldurma hala bir normdur. Ancak bunun gibi yeniden doldurulabilir cam şişeler, dünyanın en büyük tüketici pazarı olan ABD’de oldukça nadirdir. Coke, 2022 yılında, 2030 yılına kadar küresel olarak ürünlerinin %25’ini yeniden doldurulabilir hale getireceğini söyledi. Ancak son raporlar, Coke’un plastik ambalaj kullanımının aslında arttığını, yeniden doldurulabilir kap kullanımının ise azaldığını gösteriyor…”

 

“Coke’un yeniden doldurulabilir ambalajları ABD’ye geri getireceğini söylemediğini de belirtmek gerekir. Yani Coke’un sözüne gerçekten inanamayız. Bu nedenle daha fazla yeniden doldurulabilir şişe kullanımını zorunlu kılarak plastik ambalaj kullanımını azaltan politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Bazı eyaletlerde Coke gibi şirketlerin ürünlerinin daha fazlasını yeniden doldurulabilir camlara koymalarını sağlayacak yeni yasalar öneriliyor. Şişe faturaları veya depozito iade sistemleri, şişeleri geri almak, temizlemek, yeniden doldurmak ve mağazaya iade etmek için altyapı sağlar…”

 

“Bunun işe yaradığını biliyoruz çünkü Coke bunu dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde başarıyla uyguluyor. Aslında, tek kullanımlık ambalaja geçilmeden önce, ABD’deki Coca-Cola şişeleyicileri boş şişelerinin %96’sını yeniden doldurmak üzere geri alıyordu. 96%! Şimdi neredeyse her şişe iade ediliyor…”

 

“Yeniden doldurulabilir şişelere geçiş, plastik kirliliği sorununda büyük bir fark yaratacak ve iklim krizini yavaşlatacaktır. Atıkları azaltacak, enerji tasarrufu sağlayacak ve istihdam yaratacaktır. Bu bir kazan-kazan-kazan… Öyleyse yeniden doldurma yasalarını geçirelim ve Coke ve diğer tüm içecek şirketlerinden hesap soralım. Yeniden doldurmayı geri getirmenin zamanı geldi” diyerek sözlerini tamamlıyor.

 

Guwuste olarak şunu söyleyebiliriz;

Gazlı içeceklerini plastik şişelerde sunan şirketlere, cam şişelerin yeniden kullanımını teşvik eden yasal düzenlemelere geçişi yapılmalıdır. Eğer siyasetçiler ve yöneticileri bu konuda yavaş hareket ediyorlarsa, müdahale tüketicilerin eline almalıdır. Tüketicilerin bilinçlenmesi gerekmekte ve alışveriş sırasında ısrarla cam şişeleri tercih etmeleri, yoksa mağaza yetkilisine “cam şişede istiyoruz artık” talebinde bulunmalı. Bu davranış yaygınlaştıkça, şirketler cam şişelere geçiş yapmak zorunda kalacaklardır.

 

Guwuste.com
Kalk ve uyar! Kötülüğe de dur de!

Makale Yazarı

Article Author

GUWUSTE

Yazar

Yazarın Diğer Yazıları

Paylaş:
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.