Çok geniş caddelere ve bulvarlara sahip olan Moskova da trafik büyük sorun olmakta. Özellikle kırmızı ışıklara uyulmaması konusunda sorun hala çözülebilmiş değil. Kırmızı ışığa riayet etmemekten dolayı meydana gelen kazalarda ölümler oldukça yüksek. Kremlin ise bu sorunu ele almak için gizli tedbirler uyguluyor ve bunlardan birinin testini gerçekleştirdi. Bu da yüz tanıma biyometrik kameraları kullanarak kavşaklardaki yaya ve araç ihlallerini kaydedebilen yeni bir prototip trafik lambasının testini idi….

Devlet Trafik Müfettişliği ise yayaları sorumlu tutmak için otomatik bir sistem oluşturmada biyometrinin önemini vurgulayıp prototipin amacının, kimliği belirlenemeyen ihlalcileri tespit edip dijital cüzdanlarından 5.000 coin kesmekle kalmayıp üstüne birde ihlalcileri teşhir ederek kınamakmış.

Rusya’da biyometrik verilerin toplanması ve kullanılması, Moskova’nın 2030 yılına kadar akıllı bir şehre dönüşmesine katkıda bulunmak amacıyla ticari bir şirket tarafından yürütülüyor.

Moskova’nın 2030 planında çeşitli hedefleri var.
Moskova için tasarlanan plana göre, ilk olarak video gözetim kameraları uygulayarak trafik sorununu çözmeyi, güvenliğini ve rahatlığını artırmayı amaçlıyor. İkinci olarak, sağlık sigortası ödemeleri için giyilebilir ve implante edilebilir dijital tıbbi cihazlar sunmakmış. Buna ek olarak, plan gen tedavisi için genetik pasaportlar geliştirmeyi amaçlanıyor. Ancak genel hedef, yaşam kalitesinde sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmek ve dijital teknolojilerin kullanımıyla iş ve diğer faaliyetler için elverişli koşullar yaratmakmış. Ayrıca bilgi, dijital teknoloji ve iletişim sektörlerinde kamu-özel sektör ortaklıkları kurarak hükümet harcamalarının verimliliğini artırmayı hedefleniyormuş. Bunu başarmak için plan, büyük veri ve yapay zeka kullanımı yoluyla merkezi ve şeffaf şehir yönetimine ve biyometrik akıllı şehirlere odaklanmak olacak haliyle de.

Bu planların mimarı WEF’in ve OECD’dir.
Moskova’ya yönelik Planda 2030 Gündemini kentsel kalkınma stratejilerini geliştirmek için değerli bir fırsat olarak gösterilmekte…

Master Plan 2010-2035,
Yatırım Stratejisi 2025,
Akıllı Şehir 2030,

Rusya Federasyonu için Moskova’yı 21. yüzyılda yaşanacak cazip bir yere dönüştürmek WEF’in kilit stratejilerden. Bu stratejilerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için yerel düzeyde farklı politika sektörleri arasında güçlü bağlantılar kurulmasını hedeflemekte… Bunlar , yerel yönetimler, farklı yönetim kademeleri ile ve özel sektör ile koordinasyonlardır.

Planı anlatmaya devam edelim;

Geçtiğimiz on yıl içerisinde ise Moskova, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs’ler) ile ilgili birçok kilit alanda kayda değer ilerlemeler kaydettiğine vurgu yapılmış. Bunlar arasında yoksulluğun azaltılması, gelir eşitsizliğinin giderilmesi, ulaşımın iyileştirilmesi, çevrenin korunması, kişisel güvenliğin artırılması, sağlığın teşvik edilmesi ve eğitimin ilerletilmesi yer almakta. Bu ilerlemeden dolayı da 2030 Gündemini yerel kalkınma stratejilerini güçlendirmek ve Moskova’yı 21. yüzyılda yaşamak için cazip bir yere dönüştürmek için bir fırsat olarak görmektedirler.

Moskova’da önümüzdeki 10-15 yıl içinde sürdürülebilir kalkınma için üç strateji uygulanmasını hedeflemekteler. Bu stratejiler Master Plan 2010-2035, Yatırım Stratejisi 2025 ve Akıllı Şehir 2030’dur. Master Plan yeşil alanlara, verimli ulaşıma ve kaliteli konutlara eşit erişim sağlamayı amaçlamakta. Yatırım Stratejisi 2025, uzun vadeli kentsel kalkınmayı desteklemek için elverişli bir yatırım ortamı yaratmaya odaklanmak. Kentsel yenileme stratejilerinin, Moskova Elektronik Okulu’nun ve Magistral Güzergah Ağı’nın başarılı bir şekilde uygulanması için çok düzeyli bir yönetişim sistemi çok önemli görmekte.

Sermaye yatırımının %70’ini sağlayan özel sektörün önemli katılımından büyük ölçüde faydalanmakta olan Moskova için yatırım önceliklerinin iyi koordine edilmesini sağlamak için, “özel sektörün” en başından itibaren politika oluşturma sürecine dahil edilmesini, modern ve etkili bir kamu ihale sisteminin kurulmasını çok önemli görüyorlar. Moskova’nın da bu yaklaşımı benimseyerek hedeflerine ulaşabilecek ve küresel pazardaki rekabet gücünü koruyabileceğini düşünmekteler.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs’ler) çeşitli sektörlerdeki politikaların planlanması ve uygulanması için yapılandırılmış bir çerçeve sunduğu içinde Moskova, SDGs’leri sosyo-ekonomik ve çevresel hedefler arasındaki bağlantıları keşfetmek için kullanabileceğini düşünmekteler. 2030 Master Planı, Moskova Metropolitan alanı genelinde kaynakları ve kapasiteleri koordine etmeyi ve aynı zamanda belediyelerle işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamakta olduğunu iddia ediyorlar. 2025 Yatırım Stratejisi, SDGs’lere ulaşmak için özel sektörle işbirliğini teşvik edip, yenilikçi çözümleri desteklemekte ve özel yatırımla ilgili risklerin azaltılması hedeflemekte. Moskova, yığılmayı tanımlamak ve hava ve su kalitesini değerlendirmek için mobil operatörler gibi gelişmiş teknolojileri kullanarak 2030 yılına kadar akıllı bir şehir olarak potansiyelini tam olarak gerçekleştirebileceği, bu teknolojilerin aynı zamanda belirli SDGs göstergelerinin tahmin edilmesini de geliştireceği düşünmekte.

BM’nin SDGs’lere yönelik gösterge çerçevesi, Moskova için özel hedefler ve göstergeler belirleyecek şekilde uyarlanmasını hedeflenmekteler. Bu sürece tüm devlet bakanlıkları, özel sektör, sivil toplum ve üniversiteler dahil edilmesi çok arzu edilmekte. Moskova’nın, sürdürülebilir bir kamu alımları politikası uygulayarak özel sektörle işbirliğini güçlendirebileceği, ayrıca ticaret ve sanayi odaları ile kurulacak ortaklıklar, yerel işletmeleri sürdürülebilirliği bir norm olarak benimsemeye teşvik edebileceği de hedeflenmekte.

Moskova’nın 2030 Gündemi konusunda halkın farkındalığını artırmak için özel araç yerine toplu taşıma kullanımını teşvik edip, gıda ürünlerinde “iz etiketleri” uygulaması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDGs’ler) çevrimiçi danışma platformlarına entegre edebilmesi hedeflenmekte. Dijitalleşmeye öncelik verilmesi, şehirde sürdürülebilir kalkınmanın ve kapsayıcı büyümenin teşvik edilmesi açısından kritik önem taşımakta olduğunu düşünmekteler.

Moskova, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDGs’ler) uygulanmasında lider olma potansiyeline sahip olduğu güzellemesi de yapılıp ve Rusya’daki diğer şehirler ve bölgeler için ilham kaynağı olabileceği, tahmin edilmektedir. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rosstat ve VEB.RF arasında bir Şehir Endeksi oluşturmak için bir işbirliği sağlanabilirse, konuma özgü göstergeler kullanarak SDGs’lerdeki ilerlemeyi değerlendirme fırsatı sunması düşünülmekte. Bu girişim aynı zamanda şehirleri ve bölgeleri kendi gelişimlerine aktif olarak katılmaya teşvik etmekmiş. Cennet gibi ortam anlatılıyor sanki.

Makalede WEF’in ve OECD’nin Almanya, Arjantin, Belçika, Japonya, İzlanda, Brezilya, Danimarka, Norveç de kurmayı planladığı akıllı şehirler (Biyometrik şehirler) planının komşumuz olması nedeniyle Rusya ayağını konu ettik..

Ancak yukarıda özetlediğimiz konu Küresel Şeytanların Dünya hakimiyetini kurmakta Rusya’nın sorun çıkaracağını düşündüğü bir nevi yeni nesil işgal planı olabilme riski her zaman vardır. Zaten Moskova’nın da böyle bu risk konusunda uyanık olduğunu biliyorlar.

Peki burada bir tuhaflık sezdiniz mi?

Moskova WEF’in Akıllı Şehirler İttifakı’nın bir üyesi değil.
Putin yönetimindeki Moskova ise Küresel Şeytanların 2030 planını, WEF’i, Bill Gates’i ve Federal Rezerv Sistemini ifşa etmek sonrasında çökertmek üzere politikalar yürütmekte.

Eğer Rusları yanlış tanımadıysak gen terapileri ya da yayaları terörize etmeye programlanmış biyometrik algoritmalar konusunda sonrasını riskli gördükleri için istekli ve heyecanlı görünmüyorlar. Arkasında Küresel Şeytanların olabileceği algoritma tarafından dışlanabileceklerini düşünmeye başlayacaklardır.

Rus gençlerinin ise, akıllı bir şehirde yaşamaya hazırlıyor olması. Moskova’da başta çocuklar ve gençler için eğlenceli partilere ev sahipliği yapan eğitici bir Akıllı Şehir merkezi bile var.

Peki Rusya akıllı şehirlerini WEF’in ve OECD’nin istediği gibi değil de kendi kültürüne, değerlerine ve politikalarına göre kurmaya kalkışırsa, yukarıda isimlerini saydığımız ülkelere örnek ve yol gösterici olabilir mi?

Bu soruya kestirmeden şu cevabı verelim;
Akıllı Şehirlerin görünüşte biyometrik cennet, gerçekte ise cehenneme dönüştürülmesi pek ala kolay ve mümkündür.
***

Küresel Şeytanların gizli planlarına rağmen yerde ve gökte hiçbir şey gizli değildir. Ancak insanlar ise uyanık olduğu ve mücadele etmek için kollektif olarak bir araya müddetçe Ademin nesline düşman olan şeytanın ve işbirlikçilerinin planları zayıftır ve kolaylıkla da bertaraf edilebilir. Çünkü Allah’ın vaadi vardır.

Merak ettiğiniz, okuduğunuz ve uyanık kalmak istediğiniz için teşekkürler…